ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι του 2019 υπήρξε δραστήριο και πλούσιο σε εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, ενημερώσεις και δράσεις ενάντια στο σχέδιο εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Στην Ήπειρο τα μέτωπα είναι πολλά, οι έρευνες και οι σεισμικές εκρήξεις συνεχίζονται με επίκεντρο την περιοχή της Θεσπρωτίας με αμείωτο ρυθμό, εργασίες γίνονται χωρίς καμία ενημέρωση, με πρόχειρα εγκατεστημένα ελικοδρόμια χωρίς καμία ένδειξη εργοταξίου. Αν ωστόσο γίνουν αντιληπτοί από πολίτες που διαμαρτύρονται συνήθως φεύγουν όπως έγινε στην περίπτωση του πρόχειρου ελικοδρομίου.
Ταυτόχρονα στο Δυτικό Κατάκολο έχει ολοκληρωθεί το στάδιο των ερευνών και ξεκινά το στάδιο της εκμετάλλευσης. Είναι σαφές πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ωστόσο πλέον το επίπεδο της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών είναι πολύ μεγαλύτερο και η αντίθεση στα έργα των εξορύξεων γίνεται έκδηλη ενώ είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους ενεργειακούς κολοσσούς και στους διαχειριστές της εξουσίας.
Ως ανοιχτή συνέλευση βρεθήκαμε για ενημερώσεις στους Νεγάδες στο Zagori Arts festival, στο Μαραθώνιο στο Τσεπέλοβο , στο πανηγύρι του Καλοχωρίου και στο τριήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα ενάντια στο Υ/Η κολοσσιαίο φράγμα της ΔΕΗ. Σε όλες τις ενημερώσεις οι άνθρωποι ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας, ενάντια στο επικείμενο έργο. Στη Μεσοχώρα παρευρέθηκαν επίσης άτομα από την πρωτοβουλία Άρτας και Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις και από την ομάδα ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα ενώ στη συνέλευση στην πλατεία του χωριού μιλήσαμε για τη σημασία της ενότητας του αγώνα ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό στις δυο πλευρές της Πίνδου.
Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική στο δεκαήμερο αγώνα στις Σκουριές, στο Δρέπανο Θεσπρωτίας στο camping YRE, στην Ιθάκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ανοιχτή συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Στην Ιθάκη το αντιεξορυκτικό κλίμα γινόταν κατευθείαν αντιληπτό με graffiti ενάντια στις εξορύξεις σε κεντρικούς δρόμους του νησιού ενώ τα no oil μπλουζάκια υπήρχαν παντού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα ενώ έγινε ενημέρωση και από την Πρωτοβουλία Αθήνας.
Θεωρούμε πως ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων θα γίνει νικηφόρος με το άπλωμα του σε ολόκληρη την επικράτεια. Όταν το 1/3 των εδαφών και υδάτων της χώρας εκχωρείται στις πετρελαϊκές καμιά περιοχή δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Οι εξορύξεις δεν αφορούν μόνο την Ήπειρο ή την Κρήτη αλλά όλους μας.
Το ζήτημα των εξορύξεων είναι κεντρικό και οφείλει να αναδειχθεί σε ακόμα πιο κεντρικό θέμα τον χρόνο που έρχεται. Όπως φάνηκε από τις προηγούμενες επιτυχημένες δράσεις και τη διοργάνωση 3 πορειών ενάντια στις εξορύξεις η αυτόνομη δράση των πρωτοβουλιών/ομάδων και η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων στις ομάδες είναι ο τρόπος για να γίνει το αντιεξορυκτικό κίνημα συμπαγές και δυνατό, ικανό να δημιουργεί νέους τρόπους αντίστασης.
Πετρέλαιο και Αέριο να Μείνουνε στη Γη
Η Ανάπτυξη Φέρνει Καταστροφή
Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Σεπτέμβρης 2019

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις