Απολογισμος της πορείας της 5ης Ιούνη

Η 5η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί σε Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Φέτος, η 5η Ιουνίου του 2020 απέκτησε μια πιο ουσιαστική, πέρα από την τυπική, σημασία, καθώς σε ολόκληρη τη χώρα κοινωνικά κινήματα και πολίτες διαδήλωσαν και ένωσαν την φωνή τους σε μια πανελλαδική διαμαρτυρία ενάντια στο Αντι-Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να υπερψηφίσει στα σκοτεινά, εν μέσω πανδημίας και lockdown, προκειμένου να το θεσμοθετήσει καταχρηστικά. Το νομοσχέδιο, που παραδίδει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον στις πολυεθνικές, που καταργεί ουσιαστικά τις προστατευόμενες περιοχές NATURA, που επιτρέπει στις εταιρείες να εισβάλλουν σε δημόσιες γαίες δίχως άδεια, που καταργεί ακόμη και τους λειψούς ελεγκτικούς μηχανισμούς παραβάσεων, έχει ξεσηκώσει εναντίον του το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας.
Την 5η Ιουνίου 2020 οι πολίτες των Ιωαννίνων ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης στα Γιάννενα Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων για πορεία διαμαρτυρίας, γεμίζοντας τις κεντρικές οδούς της πόλης με πανό και συνθήματα υπέρ της γης και της ελευθερίας. Το μέγεθος της πορείας δεδομένων των δύσκολων συνθηκών αποδείχθηκε μεγαλύτερο από τις προσδοκίες, αφού απαρτιζόταν από πολίτες των Ιωαννίνων και δεν είχε πανελλαδικό χαρακτήρα όπως οι μεγάλες πορείες των προηγούμενων ετών και απέδειξε ότι η κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος βαθαίνει και απλώνεται.
Η μεγάλη συμμετοχή και η δυναμική της πορείας έδειξε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός του κράτους, δίχως κοινωνική διαβούλευση, δίχως κοινωνική νομιμοποίηση και δίχως μέριμνα για τις ντόπιες κοινότητες και το περιβάλλον δεν θα επιβληθεί σιωπηλά. Τα Γιάννενα ενώθηκαν με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας σε μια πανελλαδική ημέρα διαμαρτυρίας απέναντι στο σύνολο του κρατικού και κεφαλαιοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού. Τα κοινωνικά κινήματα ενάντια στις εξορύξεις, ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα, ενάντια στα φράγματα διαδήλωσαν πλάι – πλάι, αποδεικνύοντας την ενότητα του αδέσμευτου κοινωνικού οικολογικού κινήματος σε όλα τα μέτωπα. Τα σχέδια των κυβερνώντων για διάσπαση των κινημάτων και η προσπάθεια κάποιων να φέρουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους έχουν ήδη αποτύχει.
Η διπροσωπία της εξουσίας φαίνεται ξεκάθαρα στον τόπο μας από την στάση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος αντιτίθεται με δηλώσεις στα αιολικά πάρκα μόνο και μόνο επειδή χαλάνε την τουριστική πρόσοψη του Μετσόβου, όπου βρίσκονται τα οικογενειακά του συμφέροντα, την ίδια στιγμή που παραδίδει ολόκληρη την Ήπειρο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Και όμως η πραγματική αντίσταση στα αιολικά πάρκα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίσταση ενάντια στις εξορύξεις, καθώς αποτελούν όψεις του ίδιου καταστροφικού και συγκεντρωτικού ενεργειακού σχεδιασμού.
Σαν Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα έχουμε διακηρύξει και δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς όλα τα κινήματα που υπερασπίζονται την κοινωνική αυτονομία, την κοινωνική οικολογία, την φύση και τις κοινότητες και αγωνίζονται να προστατεύσουν την ίδια τη ζωή μπροστά στην λαίλαπα της κρατικής και καπιταλιστικής κερδοσκοπίας. Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, τα τεράστια φράγματα αποτελούν μορφές του ίδιου σχεδιασμού, της ερημοποίησης της φύσης και της διάλυσης των κοινωνιών προς χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι πολεμικοί ανταγωνισμοί που προκαλούνται στη Μεσόγειο για τα πετρέλαια, οι διαξιφισμοί Ελλάδας – Τουρκίας και οι διεθνείς συγκρούσεις σε Λιβύη και Συρία δείχνουν πως ολόκληρο το παιχνίδι είναι παιχνίδι εξουσίας και επιρροής, προκειμένου τα κράτη να εξαπλώσουν τη σφαίρα επιρροής τους και οι εταιρείες να ενισχύσουν την απόδοση των μετοχών τους στο χρηματιστήριο. Όπως πάντα, η επίθεση απέναντι στη Γη είναι επίθεση απέναντι στην ελευθερία.
Ο μύθος της ανάπτυξης, που αφορά μονάχα τις ελίτ καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μπροστά στην κοινωνική συνειδητοποίηση και αποφασιστικότητα. Τα επιχειρήματα των κυβερνώντων αποδείχθηκαν έωλα και η μόνη επιλογή του συστήματος είναι η βία και η καταστολή, ένδειξη του αδιεξόδου του συστήματος. Το κοινωνικό μέτωπο ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό του κράτους και ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι ενιαίο, αλληλέγγυο και πολύμορφο.
Τέλος, αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η ανακοίνωση του περιφερειακού εκλογικού σχηματισμού της ΑΡΠΗ (Αριστερή Πρωτοβουλία Ηπείρου) που εμπεριείχε αιχμές και διχαστικό λόγο απέναντι στην Ανοιχτή Συνέλευση. Στην ανακοίνωσή της η ΑΡΠΗ καταγγέλλει ψευδώς ότι αποκλείστηκε από το μικρόφωνο. Και όμως, όπως γνωρίζουν όλοι, υπήρχε ρητή απόφαση της Ανοιχτής Συνέλευσης να αναγνωσθεί μόνο το κείμενο του καλέσματος στην πορεία. Στην πορεία συμμετείχαν διάφορες πολιτικές συλλογικότητες με το λόγο και τα κείμενά τους, όπως και η ΑΡΠΗ. Όπως όλοι γνωρίζουν οι διαδικασίες της Ανοιχτής Συνέλευσης είναι ανοιχτές σε κάθε άτομο και κάθε Τετάρτη στον Ε.Κ.Χ. Αλιμούρα καθένας μπορεί να συμμετέχει και ελεύθερα και υπεύθυνα να συναποφασίσει. Η ίδια διαδικασία τηρήθηκε και για την προετοιμασία της πορείας. Οι αποφάσεις μας είναι αμεσοδημοκρατικές, διαφανείς και δημόσιες, αντίθετα προς τους κομματικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Η Ανοιχτή Συνέλευση είναι αυτόνομη και αδέσμευτη, αντίθετα προς τους εκλογικούς σχηματισμούς. Δεν μας αγγίζουν λοιπόν οι κομματικές φιλοδοξίες, ούτε μιλάμε με υπονοούμενα, όπως το κείμενο της ΑΡΠΗ που μας καταγγέλλει για την παρουσία, τάχα, του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στο μπλοκ μας. Και όμως, κανείς δεν έκανε πρόσκληση σε κανέναν βουλευτή, ούτε ελέγχουμε ποια άτομα θα συμμετέχουν στο μπλοκ μας που υπήρξε το μαζικότερο της πορείας. Αν κάποιος θέλει να μας κατηγορήσει, ας το κάνει βασισμένος στο δημόσιο λόγο και τη δημόσια πράξη της Ανοιχτής Συνέλευσης που επί μία τριετία κρατά ζωντανό τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η πορεία της 5ης Ιουνίου ήταν ακόμη ένα βήμα στο δρόμο για την διάσωση και υπεράσπιση της φύσης και της κοινωνίας. Είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσβατος που τον διανύουμε όλοι μαζί, σαν κοινωνία, ένας δρόμος που οδηγεί πέρα από τον μύθο της ανάπτυξης και του κέρδους σε μια πραγματική και αξιοβίωτη ζωή, με ελευθερία, ισότητα και αλληλεγγύη. Καλούμε κάθε πολίτη να συμμετάσχει στις διαδικασίες και τις δράσεις μας τους επόμενους μήνες.
- Όχι στον μύθο της ανάπτυξης
- Όχι στην περιβαλλοντική καταστροφή
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της φύσης
- Αγώνας για την φύση και την κοινωνία, πάνω από τα κέρδη τους
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις