Σχετικά με τον θάνατο του Βασιλείου Μάγγου

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, ο Β. Μάγγος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Ας κάνουμε, όμως, μια πιο ενδελεχή αναδρομή στα γεγονότα. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγάλη πορεία από τον Βόλο στην ΑΓΕΤ με αίτημα να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών και η δημιουργία εργοστασίου SRF. Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών διαδηλώσεων-συγκεντρώσεων (διαδήλωση στην ΑΓΕΤ, πορεία στο κέντρο της πόλης, συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το αστυνομικό τμήμα, συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια), πολλά ήταν τα περιστατικά αστυνομικής βίας με θύματα αλληλέγγυους/ες, που βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν. Ο 27χρονος Β. Μάγγος δέχθηκε δολοφονική επίθεση, από ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και ασφαλίτες, κατά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια. Μετά τον ξυλοδαρμό, του έβαλαν χειροπέδες και κατευθύνθηκαν προς το τμήμα. Η βία, όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι ειρωνείες και τα καψόνια συνεχίστηκαν και το ξύλο ήταν πολύ. Ο Βασίλης επανειλημμένα τους τόνιζε ότι χρειάζεται ιατρική περίθαλψη κι ότι δεν ένιωθε καλά, αλλά η αστυνομική αυθαιρεσία συνεχιζόταν. Αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός του ότι δεν τον μετέφεραν ποτέ στο νοσοκομείο, δεν επήλθε προσαγωγή εις βάρος του. Τον παράτησαν στον δρόμο, εκδικητικά, αφήνοντάς τον να βρει μόνος του τον τρόπο να φτάσει στο νοσοκομείο. Αυτό μας φανερώνει ξεκάθαρα ότι τα σκυλιά του κράτους επιλέγουν να δείρουν, να τραμπουκίσουν και να χτυπήσουν όσους/ες δεν υποτάσσονται σε ένα κράτος- μεσσία. Σκοπός τους είναι ένας: η καταστολή. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει ο Βασίλης να έχει 6 ή 7 κατάγματα στα πλευρά, θλάση στο συκώτι και στη χοληδόχο κύστη. Τα τραύματα προήλθαν από την σφοδρή επίθεση των μπάτσων.
Ένα μήνα ακριβώς μετά τη μεγάλη διαδήλωση, ο Βασίλης είναι πλέον νεκρός. Η οικογένεια του Βασίλη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση του θανάτου με τον ξυλοδαρμό. Πιθανό είναι η αιτία θανάτου του να οφείλεται στην έντονα επηρεασμένη ψυχολογία του, έπειτα από τον πρόσφατο ξυλοδαρμό, αλλά αυτό δε μπορεί να αποδειχτεί από καμία ιατροδικαστική εξέταση. Ο οργανισμός του ήταν ήδη επιβαρυμένος, καθώς δεν είχε αναρρώσει από τα τραύματα. Εντύπωση μας κάνει η προκλητική στάση του υπουργείου προστασίας, ενώ δεν είχε ανακοινωθεί καν ένα πρώτο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης:
“Χάθηκε ένας άνθρωπος 26 χρονών στον Βόλο. Σε ιστοσελίδες και έντυπα που εκφράζουν ή πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο γίνεται προσπάθεια ή ακόμη χειρότερα συνδέεται ευθέως ο θάνατος με προ μηνός καταγγελία του για αστυνομική βία. Πρόκειται για μία αθλιότητα, ασύστολο ψέμα, ακόμη μία, ακόμη ένα. Είναι ανεύθυνοι και αδίστακτοι. Τα αίτια θανάτου θα αποδειχθούν από τη νεκροψία-νεκροτομή που έχει διαταχθεί. Ας αφήσουμε τη μνήμη του παιδιού στην ησυχία του και τους οικείους του στην θλίψη τους.”
Για άλλη μια φορά το υπουργείο Χρυσοχοϊδη αποποιείται τις ευθύνες του. Για άλλη μια φορά το κράτος κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Η ανακοίνωση είναι τουλάχιστον εριστική. Η αστυνομία στην Ελλάδα -και όχι μόνο- από τα γεννοφάσκια της είναι εδώ για να καταστέλλει και να συγκαλύπτει κάθε μαφιόζο Μπέο. Πρέπει να βρεθεί νεκρός κάποιος/α για να φανερωθεί η δράση των μπάτσων πάνω και κάτω από το τραπέζι; Λες και δεν υπάρχουν καθημερινά περιστατικά βίας και βαναυσότητας προς απλούς πολίτες, τα οποία πάντοτε αποσιωπούνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ή διαστρεβλώνονται με σκοπό να συγκαλυφθεί η εγκληματική συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το κράτος χρησιμοποιεί ακραία καταστολή στα οικολογικά κινήματα κάνοντας, ουσιαστικά, τον προστάτη των ιδιωτικών συμφερόντων και τιμωρεί όσους αντιστέκονται. Τα παραδείγματα είναι πολλά κι άλλα πολλά που δεν έχουν γνωστοποιηθεί, καθώς δεν υπήρχε μία κάμερα μπροστά για να τα καταγράψει. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το περιβαλλοντικό κίνημα στην Ελλάδα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει αγώνες να καταστέλλονται με ακραία βία: στη Χαλκιδική ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, στην Τήνο κατά των αιολικών πάρκων, στην Καρδίτσα για την υπεράσπιση των Αγράφων, στον Βόλο ενάντια στην καύση των σκουπιδιών κ.α.
Και μέσα σε όλα υπάρχει κι ένας Μπέος, που μαθαίνουμε ότι πρόκειται να βραβευτεί ως ο καλύτερος δήμαρχος της χρονιάς! Η τραγική ειρωνεία: Οι κοινωνικοί αγωνιστές πεθαίνουν κι αυτός βραβεύεται για τις άριστες πολιτικές του. Ο εμπαθής μαφιόζος έχει βάλει στόχο να καταστείλει τους περιβαλλοντικούς αγώνες στις Σταγιάτες και στον Βόλο. Δε θα του περάσει.
Ως Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στηρίξαμε τη διαδήλωση στον Βόλο και νιώσαμε από κοντά την εμμονική διάθεση της αστυνομίας. Είμαστε εδώ για κάθε τί που έρχεται. Δε σκοπεύουμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε ό,τι διεκδικούμε. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
“Κι ας μη νικήσουμε ποτέ...θα πολεμάμε πάντα”
Βασίλης Μάγγος
*Η κηδεία του Βασίλη Μάγγου πραγματοποιήθηκε χθες (16/07) στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Άνω Βόλου, όπου εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο αντίο και οι γονείς του αντί στεφάνων ζήτησαν να δοθούν τα χρήματα στο ΚΕΘΕΑ για να ενισχυθεί το έργο του (Εθνική Τράπεζα IBAN:GR4901101170000011729600285).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις