Για την εκκένωση της Rosa Nera

 Στις 5 Σεπτέμβρη αχάραγα ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά. Η επιχείρηση ήρθε σαν αποτέλεσμα σχετικού αιτήματος της εταιρίας “Belvedere”. Μία εταιρία φάντασμα, με μηδενικούς ισολογισμούς στην οποία παραχώρησε έναντι πινακίου φακής το κτήριο ένας ακόμη άριστος της κυβέρνησης, ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης. Ο πολυπράγμων αυτός κύριος, επί χρόνια προωθούσε την μετατροπή της Rosa Nera σε ξενοδοχειακή μονάδα, αγνοώντας ακόμη και τους σχετικούς όρους της παραχώρησης των κτηρίων από το Υπουργείο Άμυνας προς το Πολυτεχνείο, οι οποίοι απαγορεύουν ρητά οποιαδήποτε «αξιοποίηση» κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά τον χαρακτήρα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία δεν χάνει ευκαιρία για χάρες σε μεγαλοκαρχαρίες και λοιπούς απατεωνίσκους, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, όπου η παρουσία της Αγίας Οικογένειας εγγυάται σε όλο αυτό το συνάφι κρατικές πλάτες.
Πέραν των επιδιώξεων της φάρας των Μητσοτάκηδων, η εκκένωση της Rosa Nera εναρμονίζεται με τις πάγιες επιδιώξεις και αντιλήψεις του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου για τον δημόσιο χώρο και την «ανάπτυξη». Τα Χάνια, όπως και ένα σωρό ακόμη πόλεις και οικισμοί έχουν μετατραπεί σε θεματικά πάρκα, φιλόξενα μόνο για τον μαζικό τουρισμό, την πολυδιαφημιζόμενη «βαριά» βιομηχανία της χώρας, η οποία βέβαια γονάτισε μέσα σε δύο μήνες καραντίνας. Ο δημόσιος χώρος έχει αξία μόνο όσο αυτή αποτιμάται σε ευρώ και η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στον δρόμο της πλήρους εμπορευματοποίησης κάθε σπιθαμής γης, μετατρέποντας ολόκληρες κοινωνίες σε παρίες των ίδιων τους των πόλεων και σε σερβιτόρους της Ευρώπης, κι όλα αυτά στο όνομα μιας ανάπτυξης που δεν λέει (και δεν πρόκειται) να έρθει.
Η συνέλευση μας είχε την τύχη να παραστεί στην τελευταία ίσως εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Rosa Nera και να διαπιστώσει πως εκεί που κάποιοι σαν τον Διγαλάκη έβλεπαν «φιλέτα», η κοινωνία των Χανίων έβρισκε έναν χώρο αλληλεγγύης και πόλο συσπείρωσης ενάντια στην εμπορευματοποίηση των πάντων, με την πράξη της ίδιας της κατάληψης να αποτελεί πραγμάτωση μίας εναλλακτικής πρότασης για τον δημόσιο χώρο.
Οι συνεχιζόμενες πορείες και δράσεις αλληλεγγύης που λαμβάνουν χώρα στα Χανιά αυτές τις ημέρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι και των δικών μας αγώνων ενάντια στην λεηλασία της φύσης και υπέρ της προάσπισης των δημόσιων χώρων.
ΑΛΛHΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ROSA NERA






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις